ماردون انتقال مواد چیست؟
یکی از انواع سیستم انتقال مواد است که جهت حمل مواد فله ، پودری و یا در مواردی خمیری استفاده میشود. این سیستم به جهت کم حجم بودن و قابلیت استفاده در زوایای مختلف کاربرد وسیعی در صنایع دارد. این سیستم از یک شافت که یک ورق به شکل مارپیچ به دور آن متصل شده است و یک بنده گرد و یا U شکل ساخته میشود. با چرخش ماردون مواد به سمت جلو انتقال پیدا میکنند.
مزایا و معایب
مزیت ها
- قابلیت طراحی و استفاده در حالت افقی horizontal ، عمودی vertical و یا با زاویه دلخواه
- حجم اشغالی کم
- قالبلیت حمل مواد مرطوب و یا کمی خمیری
- قابلیت استفاده از فلایت های مخصوص از قبیل پدل paddle-flight و یا ribon جهت اختلاط و یا هوادهی بهتر موادر در طوب مسیر حمل
- هزینه تعمیر و نگهداری پایین
معایب
- برخلاف نوار نقاله ها که میتوان آن ها را در طول چند صدمتری هم نصب کرد معمولا اسکرو ها به صورت یک تکه تا 30 متر استفاده میشوند.
- سرعت انتقال نسبتا کم و آرام

ماردون انتقال مواد
طراحی ماردون انتقال مواد
طراحی و ساخت اسکرو کانوایر ها (ماردون های انتقال مواد) بحث نسبتا پیچیده ایی است. برای مثال از انتخاب جنس ، قطر و شکل مناسب بدنه ، نوع و اندازه گام پره ها (فلایت ها) ، نحوه ورود و تغذیه مواد (Charge شارژ ) ، سرعت بهینه چرخش و انتقال و همچنین نحوه خروج و تخلیه مواد دارای نکاتی است که در بهره وری و افزایش راندمان نهایی موثر است. در مقاله قبلی ( اسکرو کانوایر چیست ) به مکانیزم عملکرد اسکرو کانوایر ها اشاره کردیم. در این مقاله به بخشی از نکاتی که یک سازنده اسکرو کانوایر باید در طراحی و ساخت آن توجه کند اشاره میکنیم.
تیپ بندی بدنه مارپیچ ها
بدنه اسکرو کانوایرها به دو نوع کلی U شکل و لوله ایی تقسیم میشوند. انتخاب یکی از این دو مدل وابسته به شرایط کاری است. برای مثال در اسکرو های دارای شیب تند ، میبایست از بدنه لوله ایی استفاده کرد. که این انتخاب میزان پس زدگی مواد را کاهش میدهد. یا در مواردی که نیاز به هوادهی و یا بازدید پی در پی از خط انتقال میباشد، میبایست از بدنه U شکل که دارای درپوش قابل باز و بست کردن است استفاده نمود.
اسکرو های شافت لس (بدون شفت) نیز از دیگر انواع تقسیم بندی اسکروها میباشد. که بیشتر جهت انتقال مواد چسبنده و خمیری مورد استفاده قرار میگیرد. میتوانید در مقاله اسکرو کانوایرهای شافت لس در مورد آن ها بیشتر بخوانید.
انتخاب سایز و قطر ماردون انتقال مواد
قطر اسکرو کانوایر مشخصا به ظرفیت آن وابسته است. هر چه ظرفیت انتقال بیشتر باشد نیاز به در نظر گرفتن قطر بیشتری برای ماردون میباشد. البته موارد دیگری علاوه بر ظرفیت در این انتخاب دخیل است. برای مثال دانه بندی Lump Size مواد نیز در این انتخاب موثر است. به نحوی که عموما در مواد فله یک دست، حداقل قطر اسکرو کانوایر میبایست 12 برابر اندازه دانه بندی در نظر گرفته شود. و یا در مواد فله دارای سایزبندی مختلف این عدد 4 برابر سایز بزرگترین دانه میباشد.
نوع پره و گام اسکرو
پره های ماردون انتقال مواد بنابر نوع مواد و شرایط کاری انتخاب میگردد. از انواع تیپ پره های ماردون ها میتوان به پره های معمولی ، پره های ریبون ، پره پدالی شکل و پره های با لبه های برش خورده (cut & folded) اشاره کرد. هر یک از این مدل ها دارای کاربرد خاصی میباشد. برای مثال برای مواردی که نیاز به ایجاد تخلخل و هوادهی و ترکیب مواد میباشد پره های ریبون گزینه مناسبی می باشند.
اسکرو کانوایر با پره ریبون Ribbon flight
پره ماردون با لبه های برش خورده Cut flight
اسکرو کانوایر با پره پدالی paddle flight