دمنده و مکنده (هواکش) ضد انفجار ونتوری
دمنده های ونتوری در دهه 1940 میلادی به جهت تامیین نیازهای صنعت نفت توسعه داده شدند. در مکان هایی که به دلیل وجود گاز های قابل احتراق و انفجار نمیتوان از فن های معمولی ( فن دارای پروانه و ایمپلر ) استفاده نمود، جهت تخلیه گازها و دود موجود و یا تزریق هوای تازه به درون مخازن از دمنده ها (فن) ونتوری پنوماتیک استفاده میشود. برای نمونه هنگامی که کارگران جهت تعمیر وارد یک مخزن میشوند نیاز به هوای تمیز و تازه دارند. علاوه بر این جهت ایمنی میبایست هوای درون مخازن از گازهای قابل اشتعال خالی گردد.
این نوع از فن به جهت عدم استفاده از الکتریسته در عملکرد آن با نام فن و هواکش غیر برقی، هواکش ضد انفجار و یا با نام لاتین Venturi Blower نیز شناخته میشود.
مکانیزم و عملکرد هواکش ضد انفجار
همانطور که از نام این فن ها مشخص است مکانیزم عمل آنها بر اساس اثر ونتوری (Venturi effect) میباشد. بدین صورت که با اتصال یک شلنگ پر فشار (معمولا فشار هوا) به قسمت ورودی فن و سپس به دلیل دمندگی سیال در اطراف جداره لوله و در نتیجه افت فشار در مرکز لوله باعث مکش هوای پشت لوله فن میگردد. به دلیل عدم وجود پروانه و یا قطعه محرک در این نوع از هواکش، امکان انفجار و احتراق به شدت کاهش می یابد.
جهت استفاده از حداکثر راندمان و بازدهی در هواکش ونتوری میبایست؛ در طراحی و ساخت این فن ها حداکثر دقت به کار گرفته شود. همچنین جهت افزایش ایمنی و جلوگیری از ایجاد الکتریستیه ساکن یک عدد سیم ارت جهت اتصال به زمین در این نوع فن تعبیه شده است.
مزایا
- قابلیت ضد انفجار و احتراق ( به دلیل عدم وجود قطعه محرک و یا جریان برق )
- قابلیت حمل و نصب آسان ( پرتابل بودن )
- قابلیت استفاده در دو حالت دمنده و مکنده
- مقرون به صرفه و عدم نیاز به تعمیر و نگهداری
کاربرد در صنایع
از فن های ضد انفجار در صنایع مختلفی همچون پالایشگاه ها، پتروشیمی ها، کشتی ها، انواع مخازن و دیگر صنایع استفاده میگردد. به جهت سبک بودن و سهولت در استفاده، این دمنده ها از قابلیت پرتابل بودن نیز برخوردار هستند.
ونتوری فن ها در ابعاد و ظرفیت های مختلفی طراحی و ساخته میشوند. معمولا جنس بدنه اصلی این فن از آلیاژ آلومینیوم بوده و قسمت شیپوری آن از ورق گالوانیزه ساخته میشود.
مشخصات ابعادی و ظرفیت
در جداول زیر ظرفیت ها و دبی فن و ابعاد آن را مشاهده می نمایید.